OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du tänkt på vad bra det är för alla när man tar ansvar för sin egen hälsa? Du besparar samhället kostnader, får bättre livskvalité, dina nära och kära blir gladare av att se dig må bra, du kommer att inspirera andra och förhoppningsvis fylla ditt liv med meningsfulla aktiviteter. Den tid man inte lägger på att ta hand om sig, får man senare lägga på att ta hand om sjukdom istället. Det är inte egoistiskt att prioritera dig själv. Hur ska du kunna ta hand om andra på ett hälsosamt sätt, om du inte är i kontakt med dig själv?

Sällan har väl så många dieter florerat i det västerländska samhället. Den ena lovar mer än den andra. Hur ska man då veta vad som är bra att äta? Jo, genom att använda sina sinnen! Det finns ingen diet som passar alla. Inom TCM skräddarsyr man alltid kostråden efter individen. Det som är bra för den ena att äta, behöver inte vara bra för den andra. Inom TCM pratas det inte om kolhydrater, fetter och proteiner. Istället ser man till de 5 smakerna och vilken energi ett livsmedel har, samt hur det påverkar de inre organen. Kostråd är en del av helhetskonceptet hos Komplementärmedicinska Mottagningen. Dieter kommer och går, kinesisk kunskap består!

I dag råder det ett allvarligt läge i många länder pga resistenta bakterier. Detta beror på att bakteriestammarna ombildar sig, så att de ska överleva antibiotika. Ju mer antibiotika som används, desto fler resistenta bakterier bildas. Att t ex behandla återkommande urinvägsinfektioner med antibiotika kan leda till resistensutveckling. Vår miljö tar upp allt som kastas och som vi gör oss av med på andra sätt. Vattendrag påverkas av de läkemedelsrester som vi kissar ut. Spridningen av resistenta bakterier gör att man kan drabbas av dessa på allt fler sätt, alltså inte bara via intag av antibiotika. Behandling med TCM återställer långsiktigt obalansen, som har lett till att man får t ex en urinvägsinfektion. Det är bra både för dig och miljön!

Utan en frisk miljö kan vi inte överleva, eftersom man kan inte kan äta pengar. Att medvetet välja sina handlingar bidrar till att vi får ett mer välmående samhälle. I detta stressiga samhälle med avgaser som vi andas in är det nödvändigt att aktivt ta hand om sin hälsa, för att inte bli sjuk. Det är inte en lyx att unna sig behandling, det är bara ansvarsfullt mot dig själv och din omgivning.

Många unga kvinnor lider av PMS och smärtsam menstruation. Detta är så pass vanligt att det anses normalt att behöva äta tabletter under vissa delar av livet. Hur kan det mest naturliga hos fertila kvinnor ha blivit så fel i västvärlden? En stor orsak ligger i stress (såväl fysisk som psykisk) samt undertryckt ilska och frustration. Hos Komplementärmedicinska Mottagningen får du lära dig enkla övningar som motverkar och förebygger menstruella obalanser. Den moderna medicinen ligger inte i nya analgetika, utan hos individens egen förmåga att ta hand om sig.

Allt påverkar allt – mer eller mindre. Det gäller såväl mikrokosmos, som makrokosmos. Har du tänkt på hur den lilla blomman vänder sig mot solen under dagens alla timmar? Känslor påverkar de inre organens funktioner. Ditt ordval påverkar den du pratar med – mer eller mindre. Det finns ingen slump. Allt beror på något, oavsett om man lyckas hitta orsaken eller ej.